- 55g masła
- 1 łyżka miodu
- 150g białej czekolady
- 50g preparowanego ryżu
- warstwa z czekolady deserowej:
- 55g masła
- 2 łyżki miodu
- 125g czekolady deserowej (lub mlecznej)
- 75g preparowanego ryżu
Posmarować blaszkę cienko masłem i wyłożyć pergaminem.
Przygotować białą warstwę:
Czekoladę, masło, miód rozpuścić w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, dodać ryż i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch.
Analogicznie przygotować warstwę z ciemnej czekolady i przełożyć ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Smaczny deser przypominający w smaku "czekoladowe szyszki".
Kruchy blok czekoladowy
(wg książki "Czekolada")
warstwa z białej czekolady:
14 komentarzy:
Bardzo fajnie to wygląda :)
:-)
a jak na to moje zeby?? :-) wyglada super! :-)
super! muszę spróbować :D to chyba przypomina trochę w smaku "szyszki", prawda?
dokładnie, w smaku bardzo podobne do szyszek :-)
pozdrawiam!
Planuję jutro to cudo zrobić, ale najpierw muszę o coś spytać.
Białej warstwy jest mniej, a w składnikach jest więcej białej czekolady niż deserowej. Tak powinno być?
Adrijah takie proporcje były w orginalnym przepisie, zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszło ok :)
Właśnie zrobiłam :D Odrobinę zwiększyłam ilości w ciemnej warstwie. Właśnie mi się całość chłodzi w lodówce :) Jejku, to jest jeszcze prostsze niż brzmi :D
Tylko chyba za dużą blache wzięłam i wyjdzie płaskie, ale to nic ;) Jak już wszystko ładnie zastygnie, to pokażę efekty na blogu :) Pewnie to już będzie po obiedzie.
Dzięki za przepis!
Pozdrawiam
No to czekam niecierpliwie na efekty :))
Pozdrawiam !
Z lekkim opóźnieniem, ale jest :D wyciągnęłam z lodówki dopiero dzisiaj, bo po wczorajszym późnym obiedzie nikt już nie miał siły na słodkości. Na dzisiejszą pogodę (w centrum leje i wieje) dawka czekolady w oryginalnej formie jest jak znalazł :D
Chciałam dziś kupić ryż, ale w sklepie nie było :( Chciałam wypróbować przepis, bo blok wygląda obłędnie,a ja lubię takie rzeczy do chrupania :)
Wypróbowałam, bardzo fajny przepis. Wszystkim smakował, dziękuję za pomysł. pozdrawiam :)
ale się cieszę, że smakowało :)))
Można też z tego szyszki robić, ogólnie dowolne kształty.
Prześlij komentarz