- Torcik marchwiowy
- 25 dag marchwii startej na drobno
- 5 jajek
- 30 dag cukru
- 7,5 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku
- po 15 dag zmielonych orzechów laskowych i włoskich
- 2 serki mascarpone
- 2-3 łyżki miodu
- 20 dag masy marcepanowej
- barwniki spożywcze
Na masę:
Na ozdoby:
Żółtka odzielić od białek i ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Dodać marchew, orzechy i wymieszać.
Białka ubić i dodać do masy marchwiowej. Tortowniće natłuścić, posypać bułką tartą i wlać do niej ciasto. Piec 1h w temp 200 st. Ostudzić.
Serek wymieszać z miodem (ilość miodu wg uznania). Przełożyć połową masy torcik, resztę posmarować wierzch tortu. Z masy marcepanowej ufromować małe marchewki i ozdobić nimi torcik.
Smacznego :)
3 komentarze:
kocham marchewkowe ciasta!!! a to jest przepiękne! :)
No! Znów marcheweczka i to jeszcze taka piękna...Dzięki Ci! :-)
To w ramach torcika urodzinowego dla mojej Mamy :)
Prześlij komentarz