2007-12-01

Torcik marchwiowy

    Torcik marchwiowy
  • 25 dag marchwii startej na drobno

  • 5 jajek

  • 30 dag cukru

  • 7,5 dag mąki

  • 1 łyżeczka proszku

  • po 15 dag zmielonych orzechów laskowych i włoskich


  • Na masę:
  • 2 serki mascarpone

  • 2-3 łyżki miodu


  • Na ozdoby:
  • 20 dag masy marcepanowej

  • barwniki spożywcze


  • Żółtka odzielić od białek i ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Dodać marchew, orzechy i wymieszać.
    Białka ubić i dodać do masy marchwiowej. Tortowniće natłuścić, posypać bułką tartą i wlać do niej ciasto. Piec 1h w temp 200 st. Ostudzić.

    Serek wymieszać z miodem (ilość miodu wg uznania). Przełożyć połową masy torcik, resztę posmarować wierzch tortu. Z masy marcepanowej ufromować małe marchewki i ozdobić nimi torcik.

    Smacznego :)

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

kocham marchewkowe ciasta!!! a to jest przepiękne! :)

Anonimowy pisze...

No! Znów marcheweczka i to jeszcze taka piękna...Dzięki Ci! :-)

Ola pisze...

To w ramach torcika urodzinowego dla mojej Mamy :)