- Zebra
- 5 szt jajek
- 1 szklanka białej oranżady lub wody gazowanej
- 2 szklanki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szt aromatu waniliowego
(wg przepisu Aleex)
Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać olej, oranżadę i olejek zapachowy. Wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Na sam środek formy wlewać na przemian po łyżce każdego ciasta: raz jedno, raz drugie.. do wyczerpania. Piec w tem 220 C ok 50 min.
Smacznego :)
4 komentarze:
Niby zwykla zebra, a jaka piekna !:) Sliczne zdjecie. Na pewno zebra smakowala wysmienicie :) Pozdrawiam. Podgladam Cie w kuchni jakis czas :)
majanaboxing.blox.pl
dziękuję :)
dla mnie ta zebra jest troszkę niezywkła, bo aż wstyd się przyznać to pierwsza zebra jaką w życiu upiekłam hihi :))
również pozdrawiam i idę pooglądać Twojego bloga :)
Bardzo, bardzo stylowa i elegancka :)
Dorotko, dziękuję za komplement :))
Prześlij komentarz