- Niezwykle mięciutki, aromatyczny piernik!
- 1/4 kg miodu
- 1/4 kg cukru - moze byc bialy, lub brazowy, (mozna dac tylko mniej, np. szklanke)
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
- 1/ 2 kostki margaryny
- 3 jajka
- 1 szklanka kwasnego mleka lub kefiru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika lub z braku gotowej przyprawy robimy mieszanke cynamonu, imbiru, kardamonu, galki muszkatalowej, gozdzikow - tak ze 2 dobre
Idealny do świątecznego repertuaru :)
Piernik świąteczny
(wg przepisu Ines)
Na keksówkę 30x10
Rozpuszczamy miód, dodajemy przyprawy, cukier, margarynę i kwaśne mleko. Zagotowujemy i do gorącej masy wsypujemy powoli mąkę. Trzeba dobrze mieszać, tak by sie nie porobiły grudki, ewentualnie rozetrzeć. Zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy formę keksową, smarujemy ją margaryną lub innym tłuszczem, i wysypujemy mąką bądą bułką tartą. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku, ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy sodę. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z przygotowaną masa. Nakładamy ciasto do formy i pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni. Zależy to jednak od piekarnika, więc czas pieczenia trzeba indywidualnie dostosować. Piernik jest miękki od razu po upieczeniu. Można przełożyć powidłami i polać czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz