- To mój debiut wśród ciasr drożdżowych :)) jako pierwsze do wypróbowania wybrałam najprostsze z najprostszych do zrobienia ciasto drożdżowe - to takie ciasto śniadaniowo-podwieczorkowe, doskonałe z masełkiem i ze szklanką mleczka :)
- 1 szkl. cukru
- 5 dkg drożdży
- 3 rozbełtane jajka
- 1/2 szkl.oleju
- 1 szkl. mleka (temp. pokojowa)
- 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli
Ciasto drożdżowe dla zapracowanych lub leniwych
(wg przepisu hazo)
Przepis na formę o śrenicy 26 cm z kominkiem:
Wieczorem
Rano następnego dnia
Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże, rozbełtane jajka, olej i mleko (nie mieszać).
Przykryć folią i zostawić do rana.
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 50 minut w 170°C.
Smacznego :)
2 komentarze:
Czy mleko ma być ciepłe?
I jaka forma najlepsza?
Mleko w temperaturze pokojowej, a forma najlepsza z kominkiem (ja użyłam o średnicy 26cm) zaraz dopiszę te informacje do przepisu :)
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz