2007-10-21

Ciasto drożdżowe dla zapracowanych lub leniwych

    To mój debiut wśród ciasr drożdżowych :)) jako pierwsze do wypróbowania wybrałam najprostsze z najprostszych do zrobienia ciasto drożdżowe - to takie ciasto śniadaniowo-podwieczorkowe, doskonałe z masełkiem i ze szklanką mleczka :)

    Ciasto drożdżowe dla zapracowanych lub leniwych
    (wg przepisu hazo)

    Przepis na formę o śrenicy 26 cm z kominkiem:
    Wieczorem
  • 1 szkl. cukru

  • 5 dkg drożdży

  • 3 rozbełtane jajka

  • 1/2 szkl.oleju

  • 1 szkl. mleka (temp. pokojowa)


  • Rano następnego dnia
  • 1/2 kg mąki pszennej

  • szczypta soli


  • Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże, rozbełtane jajka, olej i mleko (nie mieszać).
    Przykryć folią i zostawić do rana.
    Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 50 minut w 170°C.

    Smacznego :)




2 komentarze:

exupery pisze...

Czy mleko ma być ciepłe?
I jaka forma najlepsza?

Ola pisze...

Mleko w temperaturze pokojowej, a forma najlepsza z kominkiem (ja użyłam o średnicy 26cm) zaraz dopiszę te informacje do przepisu :)
Pozdrawiam :)