- Pierniczki jak z Kopernika
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru pudru
- czubata łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2,5 dag drożdży
- 2,5 - 5 dag miękkiego masła
(wg przepisu Nutinki)
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło (najpierw dodać 2,5 dag - a jak ciasto nie będzie się lepić to dodać więcej), wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 8-11 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz