2007-10-03

Muffinki marchewkowe

    Bardzo aromatyczne, mięciutkie i pyszne,
    a w dodatku zdrowe - nic tylko jeść :)


    Muffinki marchewkowe
    (zmodyfikowany przepis Bajaderki)

    Na 6 sztuk:
  • 1/4 szklanki mąki bialej

  • 1/4 szklanki mąki razowej

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/8 lyzeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/8 lyzeczki startej galki muszkatalowej

  • mała szczypta soli

  • 3 marchewki (lub tyle, aby otrzymac 1 szklankę startej)

  • 1/4 szklanki pokrojonych orzechów

  • 1/4 szklanki rodzynkow


  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 kwaskowate jablko


  • Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Foremki do muffinow wysmarowac maslem.
    Make przesiac do duzej miski razem z soda, cynamonem, sola i dodac cukier, wymieszac. Marchewki zetrzec na grubej tarce, dodac do maki, dobrze wymieszac, dodac orzechy rodzynki, orzechy i wiorki kokosowe, pomieszac.
    W osobnym naczyniu polaczyc olej z jajkami, dodac wanilie i dobrze wymieszac. Jablko obrac i zetrzec na grubej tarce i dodac do oleju - wszystko razem wlac do suchych skladnikow i delikatnie wymieszac tylko do momentu az masa sie polaczy.
    Wypelnic foremki 3/4 wysokosci i piec okolo 20-30 minut az sie napusza i lekko zrumienia, a patyczek wbity w srodek jest suchy.

    Smacznego :)




1 komentarz:

Własny Smak pisze...

Świetne :P na pewno wypróbuję :)