- Bardzo aromatyczne, mięciutkie i pyszne,
- 1/4 szklanki mąki bialej
- 1/4 szklanki mąki razowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/8 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/8 lyzeczki startej galki muszkatalowej
- mała szczypta soli
- 3 marchewki (lub tyle, aby otrzymac 1 szklankę startej)
- 1/4 szklanki pokrojonych orzechów
- 1/4 szklanki rodzynkow
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 1 kwaskowate jablko
a w dodatku zdrowe - nic tylko jeść :)
Muffinki marchewkowe
(zmodyfikowany przepis Bajaderki)
Na 6 sztuk:
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Foremki do muffinow wysmarowac maslem.
Make przesiac do duzej miski razem z soda, cynamonem, sola i dodac cukier, wymieszac. Marchewki zetrzec na grubej tarce, dodac do maki, dobrze wymieszac, dodac orzechy rodzynki, orzechy i wiorki kokosowe, pomieszac.
W osobnym naczyniu polaczyc olej z jajkami, dodac wanilie i dobrze wymieszac. Jablko obrac i zetrzec na grubej tarce i dodac do oleju - wszystko razem wlac do suchych skladnikow i delikatnie wymieszac tylko do momentu az masa sie polaczy.
Wypelnic foremki 3/4 wysokosci i piec okolo 20-30 minut az sie napusza i lekko zrumienia, a patyczek wbity w srodek jest suchy.
Smacznego :)
1 komentarz:
Świetne :P na pewno wypróbuję :)
Prześlij komentarz