- 4 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masla
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwasnej smietany
- 4 duże kwaskowate jablek, obranych i pokrajanych na półplasterki
- 1/8 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki tartej bułki
- cukier puder do posypania
Szarlotka krucha
(wg przepisu Bajaderki)
Na torotwnicę 23 cm:
Ciasto:
Nadzienie:
Ciasto:
Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.
Nadzienie:
Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.
Piec okolo 40 minut, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz