2007-10-06

Szarlotka krucha


    Szarlotka krucha
    (wg przepisu Bajaderki)

    Na torotwnicę 23 cm:
    Ciasto:
  • 4 szklanki mąki

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 3/4 kostki masla

  • 3 duże żółtka

  • 1 łyżka gęstej kwasnej smietany


  • Nadzienie:
  • 4 duże kwaskowate jablek, obranych i pokrajanych na półplasterki

  • 1/8 szklanki wody

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki soku z cytryny


  • 1,5 łyżki tartej bułki

  • cukier puder do posypania


  • Ciasto:
    Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

    Nadzienie:
    Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

    Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.
    Piec okolo 40 minut, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: