2007-09-08

Ciasto gruszkowe

    Jak gruszki to tylko z czekoladą!

    Ciasto gruszkowe
    (wg przepisu podanego przez Hichotkę)

    Na tortownicę 26cm:
  • 1 kg gruszek

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 3 jajka

  • 300 g mąki

  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki mleka

  • 100g pokrojonej gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki rumu

  • 4 czubate łyżki platków owsianych

  • 1 lyzeczka cynamonu

  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

  • cukier puder do posypania lub polukrowania


  • Gruszki obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne.
    Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem.
    Dodać masło, mleko, gałkę, cynamon, rum, płatki owsiane i czekoladę.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem.
    Wlać do niej 2/3 ciasta, poukładać gruszki i zalać resztą ciasta.
    Piec 1 godzinę w 200 stopniach C.
    Lekko wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Nigdy nie piszę komentarzy do przepisów, ale to ciasto jest tak pyszne, że muszę to zrobić. Bardzo dziękuję za przepis. smak ciasta jest bardzo bogaty. Za drugim razem zrobiam ciasto wg tego przepisu ale z wiśniami - też wyszło bardzo dobre. Można dodać odrobinę chilli - podkreśli to smak czekolady. pozdrawiam Joanna

Anonimowy pisze...

Dziś zrobiłam to ciasto. Nie miałam tylko płatków owsianych, więc zrobiłam bez. Wyszło mi nieco jaśniejsze niż to na zdjęciu. A jeżeli chodzi o smak to jest przepyszne!!!!