2008-05-31

Ciasteczka żurawinowe z kawałkami białej czekolady


    Dobre do schrupania na drugie śniadanie lub podwieczorek, trudno się im oprzeć :)

    Ciasteczka żurawinowe z kawałkami białej czekolady
    (wg przepisu agi9999)

    Na ok 30 ciasteczek (2 blaszki):

  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru (pół na pół białego i brązowego)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (albo łyżka aromatycznego trunku np brandy)
  • płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki suszonych żurawin (100g)
  • 3/4 szklanki białej czekolady w kawałkach

    Utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Dodać aromat. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą. Następnie dodać żurawinę oraz czekoladę i delikatnie wymieszać.
    Nagrzać piekarnik do 190º (program góra-dół).
    Formować małe placuszki o średnicy max 4 cm, układać w sporych odstępach (na 1 blaszce maxymalnie 16 ciasteczek) bo urosną. Piec około 12 minut, na złoty kolor. Wystudzić na desce lub krateczce.

    Smacznego :)




6 komentarzy:

Majana pisze...

Śicznie wygladają, takie do schrupania ! :) Muszą byc bardzo smaczne. Pozdrawiam.

Ola pisze...

dzięki Majanko :)
zniknęły ekspresowo :))

Anonimowy pisze...

Te ciasteczka mi bardzo smakowały.Biała czekolada i żurawina to świetne połączenie. Zrobiłam je razem z sezamowymi ciasteczkami szczęścia.Mniam

Ola pisze...

Cieszę się, że smakowały :)

anytsujx pisze...

Pyszne ciasteczka :)

anytsujx pisze...

Pyszne ciasteczka, ślicznie wyglądają :)