- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru (pół na pół białego i brązowego)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (albo łyżka aromatycznego trunku np brandy)
- płaska łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki suszonych żurawin (100g)
- 3/4 szklanki białej czekolady w kawałkach
Utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Dodać aromat. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą. Następnie dodać żurawinę oraz czekoladę i delikatnie wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 190º (program góra-dół).
Formować małe placuszki o średnicy max 4 cm, układać w sporych odstępach (na 1 blaszce maxymalnie 16 ciasteczek) bo urosną. Piec około 12 minut, na złoty kolor. Wystudzić na desce lub krateczce.
Smacznego :)
Dobre do schrupania na drugie śniadanie lub podwieczorek, trudno się im oprzeć :)
Ciasteczka żurawinowe z kawałkami białej czekolady
(wg przepisu agi9999)
Na ok 30 ciasteczek (2 blaszki):
6 komentarzy:
Śicznie wygladają, takie do schrupania ! :) Muszą byc bardzo smaczne. Pozdrawiam.
dzięki Majanko :)
zniknęły ekspresowo :))
Te ciasteczka mi bardzo smakowały.Biała czekolada i żurawina to świetne połączenie. Zrobiłam je razem z sezamowymi ciasteczkami szczęścia.Mniam
Cieszę się, że smakowały :)
Pyszne ciasteczka :)
Pyszne ciasteczka, ślicznie wyglądają :)
Prześlij komentarz