- 1 kostka Kasi
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
MASA SEROWA: - 1 kg sera
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- duża puszka brzoskwiń w syropie
MASA BEZOWA: - 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Wstawić na godzinę do zamrażalnika. Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy na sitku z syropu.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i ser. Na końcu wsypujemy budynie. Mieszamy z brzoskwiniami.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach. Większą część ścieramy na dno formy, na ciasto wylewamy masę serową. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier. Masę bezową wykładamy na ser. Na górę ścieramy pozostałą część ciasta jako posypkę.
Pieczemy w temperaturze 180 st ok 1h. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.
Smacznego :)
Do niedzielnej kawy czego chcieć więcej ;-)
Sernik z brzoskwiniami
(wg przepisu Ani z bloga Na Miotle)
CIASTO:
3 komentarze:
Alexandro, sliczny ten Twoj serniczek! :) Jeszcze nie robilam sernika z brzoskwiniami, ale jadlam nie raz i wiem ,ze jest przepyszny :)
Pozdrawiam serdecznie.
Pieklam nie raz i wiem jaki jest pyszny:) Sliczny sernik:)
Robilam ten serniczek, wyszedl pyszny! dziekuje za przepis i pozdrawiam!
Prześlij komentarz