2008-02-14

Walentynkowe serduszka



    Choć w zasadzie nie obchodzę w jakiś szczególny sposób Walentynek.., ale uważam że jest to dobra okazja aby upiec coś smacznego dla swojego Serduszka :)
    Moja propozycja to przepyszne, mięciutkie i puszyste serduszka drożdzowe.. Najlepsze jeszcze na ciepło :)


    Walentynkowe serduszka czyli przez żołądek do serca mężczyzny ;-)
    (wg przepisu Bajaderki)

    Na ok 16-20 sztuk:
  • 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 7 łyżek rozpuszczonego masła, lekko przestudzonego
  • 220 ml (7/8 szklanki) ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki amoniaku (niekoniecznie)
  • 2 3/4 szklanki mąki
    Dodatkowo:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • drobniutki cukier kryształ

    Wszystkie składniki (oprócz dwóch ostatnich) w sporej misce wyrobić na dość gładkie ciasto (nie dłuzej niż 10 minut). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Ciasto podzielić na 20 części, z każdej uformować wałeczek dlugości ok. 30cm i formować z nich serduszka (jakby zaokrąglona litera "M", a potem łączyć nóżki w szpic). Układać serduszka na posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i pozwolić im lekko się napuszyć przez 30 minut.
    Piec 9 minut w temperaturze 225 st.C, aż będą złociste. Zaraz po wyjęciu z piekarnika smarować roztopionym masłem i posypać cukrem (może być cukier z cynamonem)

    Smacznego :)


1 komentarz:

Majana pisze...

Ale sliczne te serduszka :) W sam raz na dzisiejsze swieto. :) Pozdrawiam. Majana