- 90 g miękkiego masła
- 60 g brązowego cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)
- 25 g otrębów (1/4 szklanki)
- 120 g mąki razowej (3/4 szklanki)
- 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Razowe ciasteczka
(wg przepisu "The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti" zamieszczonego przez Dorotus)
Składniki na około 35 sztuk:
Masło i cukier ubić na gładką masę. Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąki, sodę i proszek. Zmiksować.
Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce. Ciasteczka można na koniec moczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie - ja zaoszczędziłam kalorie ;)
Smacznego :)
2 komentarze:
No. Się doczekałam. W końcu coś nowego, choć tak miło świątecznie z tym keksikiem było. Ciasteczka już robiłam i zasmakowały mi bardzo (niestety tylko mnie). Twoje wyglądaja przemiło.
Pozdrawiam.
Ja lubię takie zdrowe przepisy, choć wypieki z razowej mąki mają charakterystyczny smak,który nie wszystkim może przypaść do gustu..
Ale cieszę się,że Tobie smakowały :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz