- Sezamki
- 1 łyżka wody
- 200 g cukru
- 200 g sezamu
(wg przepisu Caritki)
Z cukru i wody ugotować syrop (gotować na średnim ogniu mieszając). Gdy syrop stanie sie delikatnie brązowy dodać nasionka sezamu, nadal gotować mieszając, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Przełożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i wałkiem do ciasta rozwalkowac jeszcze ciepłe.
Pokroic na kwadraty.
Smacznego :)
6 komentarzy:
ale urodziwe i apetyczne
Margot
dziękuję ;-)
A ja dziś miałam mało czasu więc zrobiłam te sezamki.Udały się! Mój mąż uwielbia wszystko z sezamem. Będzie miał niespodziankę jak przyjdzie z pracy :-)
Cieszę się, że się udały :)
a ten przepis też cenię za to, że się go tak szybko robi :)
Pozdrawiam i życzę miłych sezamowych Walentynek :))
Witaj.
Rozumiem, że sezamek nie trzeba piec. Później schładza się je w lodówce?
Pysznie wyglądają Twoje przepisy, od jutra zabieram się do ich wypróbowania.
Witaj :) i dobrze rozumiesz - tu nic nie ma z pieczenia :) a sezamek nie wkładałam do lodówki, po prostu poczekałam chwilkę aż zastygną.
Życzę powodzenia w wypróbowywaniu przepisów :)
Prześlij komentarz