- Pyszne ciasteczka o smaku chałwowym. Zaskakują delikatnością i kruchością.
- 1 1/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku
- szczypta soli
- 1/2 kostki miękkiego masla
- niecałe 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. tahini
- cukier waniliowy
- 1/3 szkl. sezamu
Koniecznie do wypróbowania przez wielbicieli chałwy :)
Ciasteczka chałwowe
(wg przepisu frapuczino)
Zagnieść wszystko prócz sezamu, chłodzić ok godzinę, ulepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w sezamie, piec ok 12-15 min w 200 stopniach (po ok 7 min. wyłączyć dolną grzałkę)
Smacznego :)
11 komentarzy:
Intrygują mnie te ciasteczka. Nie wiem tylko gdzie kupić tahini? Co to takiego?
Tahini to pasta sezamowa, najczęściej sprzedawana w słoiczku, ja znalazłam ją w lokalnym sklepiku ze zdrową - okazało się, że są 2 rodzaje nawet - jasna i ciemna - kupiłam ciemną bo była tańsza ;-)
Naprawdę polecam te ciasteczka, to mój największy kulinarny ciasteczkoy HIT :))
miało być w sklepiku ze zdrową żywnością :)
Wybiorę się więc do sklepu ze zdrową żywnością i zrobię te ciasteczka na przyjazd teściowej :)
Masełko jest różnie pakowane. Są kostki 200g i 250g. Z jakiej kostki odciąć pół masełka?
Racja, są różne opakowania masła... Ja kupuję pakowane po 250g i połowkę takiego masła użyłam do tego przepisu.. czasem też nie miałam masła i dawałam wtey margarynę "Kasię", która też ma 250g - ciasteczka były równie dobre :)
Zrobiłam te ciasteczka z jasnej masy tahini. Wyszły rewelacyjnie. Były jak chałwowy puszek. Mniam :)
Cieszę się Ogniku, że ciasteczka smakowały :)
muszę przyznać, że to są moje ulubione ciasteczka :))
Myślisz, że wyjdą z olejem zamiast masła? Coby weganie mogli zjeść.
hmmm, wydaje mi się , że z olejem to już konsystencja mogłaby być za rzadka .. :(
dziś kumpela - wielbicielka kuchni greckiej - ma imprezę urodzinową chcę ja zaskoczyć czymś chałwowym, więc wypróbuję ciasteczka ;-) efekty na www.blogczekolady.blogspot.com
Prześlij komentarz