- 3 i 1/3 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
- po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- 1/2 szkl. miodu
- 1 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa
Masa marcepanowa: - 300-400g masy marcepanowej (można zastąpić pastą migdałową - zmielić 1,5 szkl. migdałów bez skórki partiami w malakserze, wymieszać z 1,5 szkl. cukru pudru, 1 białkiem, 1 łyżeczką ekstraktu migdałowego i szczyptą soli - wyrobić na gładką, twardawą masę. Schłodzić dobrze w lodówce, masa musi być zimna przed kolejną obróbką UWAGA wtedy należy do masy marcepanowej dodać jeszcze 0,5 szkl. cukru)
- 2 żółtka
- 1/3 szl. mąki
- 1 łyżka mleka
- po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- powidła śliwkowe
Lulier koniakowy: - 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki koniaku
Masa marcepanowa:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 180st. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzać dosc mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na kwadrat wielkości 23 x 23 cm, przenieść jeden placek na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanową (można posypać rodzynkami jezeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwą powidła. Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować. Lukier: utrzeć cukier z koniakiem na jednolitą masę. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.
Zostawić odkryte na całą noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.
Smacznego :)
Jak dla mnie to absolutny piernikowy hit :) obowiązkowo zagości na świątecznym stole - polecam!
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami
(wg przepisu Bajaderki)
Na blaszkę ok 23x23
Ciasto:
7 komentarzy:
Bardzo ładna strona! Ciekawe przepisy! Pozdrawiam.
Dziękuję :) cieszę się, że blog się podoba :) Pozdrawiam!
Oj wyglada bosko a polaczenie piernika z marcepanem to juz moje marzenie!!!
Alexandro, piękna jest ta krajanka! Och, ależ musi smakowac cudownie! Kusisz mnie tym ciastem,ale ja nie mogę nigdzie masy marcepanowej dostać. Gdzie ją kupujesz ?
Pozdrawiam Cie cieplutko :*
Jak zdrówko ? :)
Dzięki Majanko :) ta krajanka jest przepyszna, będę ją znowu robić niedługo tak aby na Święta była :)
a marcepan kupuję w takim prywatnym sklepiku spożywczym na stoisku ze zdrową żywnością :D
a tą masę można też samemu przygotować, podobno jest nawet lepsza niż ta gotowa ze sklepu, wkleje potem przepis :)
Pozdrawiam mikołajkowo :)
ps. a zdrówko w porządku :)))
Ślicznie wygląda:) Też o niej myślę na Święta, już nawet wpisałam ja na listę;)
Atinko szczerze polecam, jest przepyszna :)
Prześlij komentarz