- 250 g (2 szkl) mąki pełnoziarnistej lub graham
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 175 g miodu (1/2 szkl)
- ok 100g bakalii drobno posiekanych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ewentualnie 2 łyżki wody
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą.
Jajko ubić porządnie z miodem, dodać mąkę, bakalie i olej.
Zagnieść zwarte ciasto - jeśli będzie za twarde, dodać łyżkę lub dwie wody.
Odstawić na godzinkę do lodówki.
Rozwałkowywać na grubość ok 0,5cm i wycinać foremką pierniczki, piec w 180st ok 10min.
Smacznego :)
Pierniczki te są pyszne, od razu mięciutkie, w dodatku zdrowsze od klasycznych co jest ich dodatkową zaletą :)
Miodowe pierniczki pełnoziarniste
(wg przepisu z opakowania przyprawy do piernika KOTANYI podanego przez Paulinkę)
6 komentarzy:
Alexandro, jakie one są sliczne! My robilismy wspolnie wczoraj, zamieszczę chyba jutro wpis na blogu , ale moje nie sa tak piękne jak Twoje..
Pozdrawiam :))
Dzięki Majanko!
a ja jestem pewna, że Twoje też będą śliczne :)
również z przesyłam pozdrowienia :)
Bardzo ładne. I puszeczka też ładna :) Moje jeszcze leżakują w lodówce pod postacią kuli ciasta..
Dziękuję :)
u mnie już leżakuje kolejna kula ciasta w lodówce hihi :)
Pozdrawiam!
Jak długo w lodówce może być przechowywane ciasto na pierniki?
myślę, że jak poleży kilka godzin to nic się nie powinno stać ...
moje było z 2h w lodówce :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz