2008-12-01

Miodowe pierniczki pełnoziarniste



    Pierniczki te są pyszne, od razu mięciutkie, w dodatku zdrowsze od klasycznych co jest ich dodatkową zaletą :)

    Miodowe pierniczki pełnoziarniste
    (wg przepisu z opakowania przyprawy do piernika KOTANYI podanego przez Paulinkę)

  • 250 g (2 szkl) mąki pełnoziarnistej lub graham
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 175 g miodu (1/2 szkl)
  • ok 100g bakalii drobno posiekanych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ewentualnie 2 łyżki wody

    Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą.
    Jajko ubić porządnie z miodem, dodać mąkę, bakalie i olej.
    Zagnieść zwarte ciasto - jeśli będzie za twarde, dodać łyżkę lub dwie wody.
    Odstawić na godzinkę do lodówki.
    Rozwałkowywać na grubość ok 0,5cm i wycinać foremką pierniczki, piec w 180st ok 10min.

    Smacznego :)




6 komentarzy:

majana pisze...

Alexandro, jakie one są sliczne! My robilismy wspolnie wczoraj, zamieszczę chyba jutro wpis na blogu , ale moje nie sa tak piękne jak Twoje..
Pozdrawiam :))

alexandra pisze...

Dzięki Majanko!
a ja jestem pewna, że Twoje też będą śliczne :)
również z przesyłam pozdrowienia :)

Smak Domu pisze...

Bardzo ładne. I puszeczka też ładna :) Moje jeszcze leżakują w lodówce pod postacią kuli ciasta..

alexandra pisze...

Dziękuję :)
u mnie już leżakuje kolejna kula ciasta w lodówce hihi :)
Pozdrawiam!

Kinga pisze...

Jak długo w lodówce może być przechowywane ciasto na pierniki?

alexandra pisze...

myślę, że jak poleży kilka godzin to nic się nie powinno stać ...
moje było z 2h w lodówce :)
Pozdrawiam!