- 3/4 szklanki pszennej mąki razowej
- szklanka maślanki
- łyżka miodu
- pół łyżeczki sody
- jajo
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
nadzienie: - 10 dag orzechów włoskich
- ok.1/2 szklanki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
polewa: - 1/3 tabliczki czekolady
- łyżka masła
- troszkę mleka
Do roztrzepanego jaja dodawać kolejno wszystkie składniki naleśników (orzechy na końcu) i, cały czas mieszając, wyrobić gładkie ciasto. Usmażyć na rozgrzanej patelni z kroplą oleju lub bez tłuszczu.
Przygotować nadzienie: zagotować z mlekiem cukier waniliowy, dodać orzechy i gotować aż masa zgęstnieje.
Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić składniki.
Na każdego naleśnika nałożyć nadzienie, złożyć 2 razy, polać polewą i przyozdobić orzechami.
Smacznego :)
Kolejna propozycja na orzechowy tydzień, tym razem coś na słodki obiad lub podwieczorek - naleśniki orzechowe, które można jeść same z cukrem pudrem lub przełożyć nadzieniem. Ja, żeby było jeszcze bardziej orzechowo, przekładałam nadzieniem orzechowym :) Wyszły pyszne :)
Naleśniki orzechowe z orzechowym nadzieniem
Na ok 6 naleśników
4 komentarze:
Wyglądają super pysznie :)
Casiu dziękuję :)
Alexandro , naleśniki wyglądają ślicznie i bardzo smacznie. Na pewno pyszne są i pięknie pachną. Pozdrawiam :))
Dzieki Majanko :) byłam ciekawa jak będą smakować, bo są z mąki razowej, ale wyszły całkiem smacznie :)
Prześlij komentarz