2008-11-15

Naleśniki orzechowe z nadzieniem też orzechowym :)



    Kolejna propozycja na orzechowy tydzień, tym razem coś na słodki obiad lub podwieczorek - naleśniki orzechowe, które można jeść same z cukrem pudrem lub przełożyć nadzieniem. Ja, żeby było jeszcze bardziej orzechowo, przekładałam nadzieniem orzechowym :) Wyszły pyszne :)

    Naleśniki orzechowe z orzechowym nadzieniem

    Na ok 6 naleśników
  • 3/4 szklanki pszennej mąki razowej
  • szklanka maślanki
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki sody
  • jajo
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

    nadzienie:
  • 10 dag orzechów włoskich
  • ok.1/2 szklanki mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego

    polewa:
  • 1/3 tabliczki czekolady
  • łyżka masła
  • troszkę mleka

    Do roztrzepanego jaja dodawać kolejno wszystkie składniki naleśników (orzechy na końcu) i, cały czas mieszając, wyrobić gładkie ciasto. Usmażyć na rozgrzanej patelni z kroplą oleju lub bez tłuszczu.
    Przygotować nadzienie: zagotować z mlekiem cukier waniliowy, dodać orzechy i gotować aż masa zgęstnieje.
    Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić składniki.

    Na każdego naleśnika nałożyć nadzienie, złożyć 2 razy, polać polewą i przyozdobić orzechami.

    Smacznego :)


4 komentarze:

Casia pisze...

Wyglądają super pysznie :)

Ola pisze...

Casiu dziękuję :)

Majana pisze...

Alexandro , naleśniki wyglądają ślicznie i bardzo smacznie. Na pewno pyszne są i pięknie pachną. Pozdrawiam :))

Ola pisze...

Dzieki Majanko :) byłam ciekawa jak będą smakować, bo są z mąki razowej, ale wyszły całkiem smacznie :)