- 1 kg mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka miodu
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki cukru
- 1 litr mleka
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1 olejek rumowy
- opcjonalnie bakalie (potłuczone orzechy, rodzynki, płatki migdałów)
Miód, mleko, margarynę, olej, cukier, kakao - włożyć do garnka zagrzać i pozostawić do ostygnięcia: Dodać resztę składników - dobrze wymieszać (zmiksować), na koniec dodać pianę ubita z białek i bakalie - lekko wymieszać. Rodzynki sparzyć gorącą woda, osuszyć na sitku, oprószyć mąką. Piec w temp. 180°C 50 -60 min. Porcja ciasta jest na dużą blachę- 390x235x60 lub 2 mniejsze...
Piernik powinno się zrobić na kilka dni przed spożyciem. Można go przełożyć dowolna masą lub dżemem, czy też powidłami. Im dłużej leżakuje tym jest smaczniejszy.
Smacznego :)
Bardzo aromatyczny, a im dłużej przechowywany tym bardziej jego aromaty nabierają głębi a sam piernik staje się wilgotniejszy. Polecam!
Piernik Gigi
(wg przepisu podanego przez Johasię)
6 komentarzy:
Alexandro jaki sliczny ten piernik! :)) Kochana podaj mi potem przepis na tę masę marcepanową. Moze bym zrobiła taką krajankę, bo wygląda bosko! :)
A moj Ukochany kocha marcepan.
Buziaczki :**
Majanko dziękuję :)
już dopisałam w krajance przepis na masę marcepanową :)
Pozdrowienia!
Ja także piekłam piernik:)
www.waniliowachmurka.blox.pl -zapraszam serdecznie!
WItam!
Czy można ten piernik upiec 2 tygodnie przed świętami? Mniej więcej już;) Owinąć w sciereczke i przechować do swiat?Będzie swiezy? Znalażłam gdzieś przepis na taki wypiek ale bez komentarzy,a wolałabym sprawdzony przepis;)
Piernik wygląda super!
Pozdrawiam
marzena
jak najbardziej piernik można zrobić już teraz! ja owijałam folią aluminiowa, a przekładałam masą io lałam czekoladą juz tuż przed Świętami :)
Pozdrawiam!
wspaniałe przepisy
Prześlij komentarz