2008-12-03

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami



    Jak dla mnie to absolutny piernikowy hit :) obowiązkowo zagości na świątecznym stole - polecam!

    Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami
    (wg przepisu Bajaderki)

    Na blaszkę ok 23x23
    Ciasto:
  • 3 i 1/3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
  • po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa

    Masa marcepanowa:
  • 300-400g masy marcepanowej (można zastąpić pastą migdałową - zmielić 1,5 szkl. migdałów bez skórki partiami w malakserze, wymieszać z 1,5 szkl. cukru pudru, 1 białkiem, 1 łyżeczką ekstraktu migdałowego i szczyptą soli - wyrobić na gładką, twardawą masę. Schłodzić dobrze w lodówce, masa musi być zimna przed kolejną obróbką UWAGA wtedy należy do masy marcepanowej dodać jeszcze 0,5 szkl. cukru)
  • 2 żółtka
  • 1/3 szl. mąki
  • 1 łyżka mleka
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

  • powidła śliwkowe

    Lulier koniakowy:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki koniaku

    Masa marcepanowa:
    Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

    Rozgrzac piekarnik do temperatury 180st. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
    Miód, cukier i masło rozgrzać dosc mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
    Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na kwadrat wielkości 23 x 23 cm, przenieść jeden placek na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanową (można posypać rodzynkami jezeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwą powidła. Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować. Lukier: utrzeć cukier z koniakiem na jednolitą masę. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.
    Zostawić odkryte na całą noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.

    Smacznego :)




7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Bardzo ładna strona! Ciekawe przepisy! Pozdrawiam.

Ola pisze...

Dziękuję :) cieszę się, że blog się podoba :) Pozdrawiam!

Eliza pisze...

Oj wyglada bosko a polaczenie piernika z marcepanem to juz moje marzenie!!!

Majana pisze...

Alexandro, piękna jest ta krajanka! Och, ależ musi smakowac cudownie! Kusisz mnie tym ciastem,ale ja nie mogę nigdzie masy marcepanowej dostać. Gdzie ją kupujesz ?
Pozdrawiam Cie cieplutko :*
Jak zdrówko ? :)

Ola pisze...

Dzięki Majanko :) ta krajanka jest przepyszna, będę ją znowu robić niedługo tak aby na Święta była :)
a marcepan kupuję w takim prywatnym sklepiku spożywczym na stoisku ze zdrową żywnością :D
a tą masę można też samemu przygotować, podobno jest nawet lepsza niż ta gotowa ze sklepu, wkleje potem przepis :)
Pozdrawiam mikołajkowo :)

ps. a zdrówko w porządku :)))

atina pisze...

Ślicznie wygląda:) Też o niej myślę na Święta, już nawet wpisałam ja na listę;)

Ola pisze...

Atinko szczerze polecam, jest przepyszna :)