- 350g maki zwyklej
- 1/4 lyzeczki soli
- 1 lyzeczka sody
- 4 lyzeczki mielonych przypraw korzennych (przyprawy do piernika)
- 50g kakao
- 150g masla
- 150g cukru muscovado
- 2 jajka
Przesiać mąkę z solą, przyprawą, sodą i kakao. W tą mieszankę wgnieść masło (ciasto ma przypominać okruchy). Dodać resztę składników. Delikatnie zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 30 min.
Smacznego :)
I kolejne pierniczki zrobione, ale tym razem specjalnie z myślą o powieszeniu na choince :) takie ciemniejsze, bo czekoladowe i jeszcze czekają w puszkach na udekorowanie ...
Chocolate gingerbread
(wg przepisu podanego przez tatter)
12 komentarzy:
Alexandro, piękne są te pierniczki! :) Takie ciemne, sliczne:)
dzięki Majanko :)
właśnie mam dylemat kiedy je lukrować... czy to jeszcze nie za wcześnie ..
Ja własnie też sie zastanawiam. Jednak przekładam lukrowanie na początek tygodnia, mysle,ze w poniedziałek to bedzie odpowiedni czas :)
no ja już część ozdobiłam - te co zawisną na choince :)
a za resztę zabiorę się też w poniedziałek :)
Kochana Alexandro życze Tobie i Twojej rodzinie wspaniałych, radosnych Swiąt Bożego Narodzenia!:-)
Śliczne pierniczki - szczególnie pięknie wyglądają te na ostatnim zdjęciu - zupełnie jak z koralikami :)
Majanko dziękuję bardzo!
Abbra, cieszę się, że pierniczki się podobają, a na choince wyglądają jeszcze piękniej :))
Pozdrawiam!
Troche spoznione ale za to gorace i szczee zyczenia poswiateczne- mam nadzieje ze Sieta minely we wspanialej rodzinnej atmosferze a Nowy Rok przyniesie same kulinarne i nie tylko sukcesy. buziaki. agata
bardzo dziękuję :*
i również życzę wszystkiego dobrego !
Alexandro Szczęśliwego Nowego Roku! Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich!
Alexandro, wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku! :)))
Andziu i Majanko - dziękuję bardzo! :)
Prześlij komentarz