2008-05-03

Razowe scones


    Dziś zamiast klasycznego pieczywa na śniadanie były scones - z twarożkiem i powidłami smakowały wyśmienicie! No i są razowe - co dla mnie jest dodatkowym plusem

    Razowe scones
    (wg przepisu Dorotus)

    Składniki na ok 20 scones:
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (160 g) mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • 1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu
  • około 1 szklanki (250 ml) mleka

    Wymieszać suche składniki, dodać masło, miód i mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być gładka, może się kleić.

    Podsypując mąką razwałkować na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach).

    Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 minut (piekłam około 12 minut).

    Smacznego :)




4 komentarze:

Majana pisze...

Robiłam scones, ale jeszcze nie robilam razowych. Twoje wygladaja smakowicie! :) Z tym dżemikiem bym zjadła , mniam :-)

Ola pisze...

oo dziękuję Majanko :) a ja dziś robiłam pierwszy raz :))

aklat pisze...

Pięknie wyglądają i to śliczne pęknięcie w połowie. Mniam! Zjadłabym jedno :)

Anonimowy pisze...

Mniam, razowe :)