- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (160 g) mąki razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- 20 g masła
- 1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu
- około 1 szklanki (250 ml) mleka
Wymieszać suche składniki, dodać masło, miód i mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być gładka, może się kleić.
Podsypując mąką razwałkować na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach).
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 minut (piekłam około 12 minut).
Smacznego :)
Dziś zamiast klasycznego pieczywa na śniadanie były scones - z twarożkiem i powidłami smakowały wyśmienicie! No i są razowe - co dla mnie jest dodatkowym plusem
Razowe scones
(wg przepisu Dorotus)
Składniki na ok 20 scones:
4 komentarze:
Robiłam scones, ale jeszcze nie robilam razowych. Twoje wygladaja smakowicie! :) Z tym dżemikiem bym zjadła , mniam :-)
oo dziękuję Majanko :) a ja dziś robiłam pierwszy raz :))
Pięknie wyglądają i to śliczne pęknięcie w połowie. Mniam! Zjadłabym jedno :)
Mniam, razowe :)
Prześlij komentarz