2008-01-17

Babka kokosowa

    Bardzo smakowita, polecam :)

    Babka kokosowa
    (wg przepisu margaret)

    Na okrągłą blaszkę 26 cm z kominkiem
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g wiórek kokosowych

    Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.Mąke pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
    Roztopioną (wrzącą)margaryną dodajemy do ciasta i mieszamy,na końcu dodajemy wiórki kokosowe,delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 st. C ok 45 min. (do suchego patyczka)

    Smacznego :)


7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Sliczna ta baba kokosowa :) Na pewno pyszna. Moja mama piecze cos podobnego :)

Ola pisze...

Dziękuję :)
My uwielbiamy wszelkie kokosowe wypieki, więc i ta baba przypadła nam do gustu :)

Dorota Swiatkowska pisze...

Oj, jaka swietna babeczka!

Anonimowy pisze...

baaardzo smaczna...dokladnie jak na zjeciu..:)) dziekuje:))

Ola pisze...

rozumiem, że się udała i smakowała :)
bardzo się cieszę :))

Anonimowy pisze...

Moja równiez wyszła dokładnie jak na zdjęciu, puszysta i pyszna :)

misiecki pisze...

zamiast rozgrzanej margaryny można użyć oleju, też wychodzi świetna!