- Ciasto jest pyszne, puszyste, wilgotne w środku i szybko się je przyrządza co jest dużym plusem. W smaku udaje trochę drożdżowca :)
- 1 szkl. maślanki
- 1 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki
- 3 jajka (całe)
- 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
- 0,5 szkl oleju
- 1 cukier waniliowy
- 185g maki
- 100g cukru
- 1/2 kostki masla
- cukier waniliowy
Placek na maślance z owocami i kruszonką
(wg przepisu Tobatki)
Proporcje na blaszkę 36x26 cm
Ciasto:
Kruszonka:
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. Na ciasto wyłożyć jakiś owoc - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to pokruszoną kruszonkę.
Piec ok. 45-50 min w temp 175 st. C
Smacznego :)
6 komentarzy:
ciasto bardzo łatwe do wykonania. upiekło się super. i jakie pyszne!,
bardzo się cieszę :))
wyszło pyszneeee!!!;-)
polecam ;-)
wyszło pyszneeeee!!!!!
Bardzo dobre ciasto. ja też polecam. I doaje sobie Twoją stronę do ulubionych :)
Pyszny placek :)
zastanawiałam się nad kruszonką, bo zawsze dodawałam masło , ale nie roztapiałam go nigdy. Ale wg Twojego przepisu kruszonka również wyszła bardzo smaczna:)
Prześlij komentarz