2007-11-04

Placek na maślance z owocami i kruszonką

    Ciasto jest pyszne, puszyste, wilgotne w środku i szybko się je przyrządza co jest dużym plusem. W smaku udaje trochę drożdżowca :)

    Placek na maślance z owocami i kruszonką
    (wg przepisu Tobatki)

    Proporcje na blaszkę 36x26 cm
    Ciasto:
  • 1 szkl. maślanki

  • 1 szkl. cukru

  • 2,5 szkl. mąki

  • 3 jajka (całe)

  • 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)

  • 0,5 szkl oleju

  • 1 cukier waniliowy


  • Kruszonka:
  • 185g maki

  • 100g cukru

  • 1/2 kostki masla

  • cukier waniliowy


  • Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
    Przygotować ciasto: wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. Na ciasto wyłożyć jakiś owoc - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to pokruszoną kruszonkę.
    Piec ok. 45-50 min w temp 175 st. C

    Smacznego :)


6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

ciasto bardzo łatwe do wykonania. upiekło się super. i jakie pyszne!,

alexandra pisze...

bardzo się cieszę :))

kasia pisze...

wyszło pyszneeee!!!;-)

polecam ;-)

kasia pisze...

wyszło pyszneeeee!!!!!

Anonimowy pisze...

Bardzo dobre ciasto. ja też polecam. I doaje sobie Twoją stronę do ulubionych :)

Trufelek pisze...

Pyszny placek :)

zastanawiałam się nad kruszonką, bo zawsze dodawałam masło , ale nie roztapiałam go nigdy. Ale wg Twojego przepisu kruszonka również wyszła bardzo smaczna:)