- Wilgotne i aromatyczne, doskonale komponuje się z serkową warstwą na górze
- 100g masła
- 200g cukru
- 200g mielonych migdałów
- 1 jajko+ 1 żółtko
- 100g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g startej na małych oczkach marchwii
- mascarpone ok 200g
- 2-3 łyżeczki miodu
Ciasto marchewkowe od Severino
(wg przepisu Eli)
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w podanej wyżej kolejnosci. Przelać do tortownicy 22cm i piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
Utrzeć razem mascarpone i miód. Wyłożyć masę na ciasto.
Smacznego :)
6 komentarzy:
Oooch, ślinka ( a raczej:wiele ślinek) mi cieknie. Trafiłaś w dziesiątkę - bardzo lubię marchewkowe ciasta. A jaka Ty słowna i dobra dla czytelniczek (stałych oczywiście). Dzięki;)
:)
ja też ubię marchewkowe ciasta, to jest właściwie marchewkowo-migdałowe, ale bardzo nam smakowało.
Pozdrawiam :)
Czy serek maskarpone nie spływa z ciasta? Nigdy nic nie robiłam z tego serka. Cz można dodać do masy serowej odrobinę żelatyny?
Ta masa serkowa ma dość zwartą konsystencję i nic nie spływa z ciasta, ale należy pamiętać żeby wyłożyć tą masę dopiero jak ciasto ostygnie - na pewno wtedy się nic nie stanie :)
Pozdrawiam
a z żelatyną nie próbowałam.. ta masa ma podobną konstystencję jak standardowa masa do tortów, raczej nie potrzebuje żelatyny ...
ale w sumie zawsze można zrobić eksperyment :)
Jak Pani mieli migdały? Czy obiera je Pani ze skórki?
Prześlij komentarz