2007-11-12

Ciasto marchewkowe od Severino

    Wilgotne i aromatyczne, doskonale komponuje się z serkową warstwą na górze

    Ciasto marchewkowe od Severino
    (wg przepisu Eli)

  • 100g masła

  • 200g cukru

  • 200g mielonych migdałów

  • 1 jajko+ 1 żółtko

  • 100g mąki

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 300g startej na małych oczkach marchwii

  • mascarpone ok 200g

  • 2-3 łyżeczki miodu


  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w podanej wyżej kolejnosci. Przelać do tortownicy 22cm i piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
    Utrzeć razem mascarpone i miód. Wyłożyć masę na ciasto.

    Smacznego :)


6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Oooch, ślinka ( a raczej:wiele ślinek) mi cieknie. Trafiłaś w dziesiątkę - bardzo lubię marchewkowe ciasta. A jaka Ty słowna i dobra dla czytelniczek (stałych oczywiście). Dzięki;)

Ola pisze...

:)
ja też ubię marchewkowe ciasta, to jest właściwie marchewkowo-migdałowe, ale bardzo nam smakowało.
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Czy serek maskarpone nie spływa z ciasta? Nigdy nic nie robiłam z tego serka. Cz można dodać do masy serowej odrobinę żelatyny?

Ola pisze...

Ta masa serkowa ma dość zwartą konsystencję i nic nie spływa z ciasta, ale należy pamiętać żeby wyłożyć tą masę dopiero jak ciasto ostygnie - na pewno wtedy się nic nie stanie :)
Pozdrawiam

Ola pisze...

a z żelatyną nie próbowałam.. ta masa ma podobną konstystencję jak standardowa masa do tortów, raczej nie potrzebuje żelatyny ...
ale w sumie zawsze można zrobić eksperyment :)

Anonimowy pisze...

Jak Pani mieli migdały? Czy obiera je Pani ze skórki?