2007-06-15

Pyszny, prawdziwy piernik

    Ten piernik nie wymaga "leżakowania", można robić go bezpośrednio do spożycia. Doskonale się przechowuje. Polecam :)

    Pyszny, prawdziwy piernik
    (wg przepisu Stale)

  • 1/2 kg miodu

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 kostki masła

  • 2 łyżki kakao

  • 3 jajka

  • 1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej

  • Przyprawa:
  • 1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


  • Miód, 1 szklanke cukru,
    1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
    Do wystudzonej masy dodać kolejno
    3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
    Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
    Porcja na 2 keksówki (większe)

    Smacznego :)


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jak dużo i jakie dawała Pani bakalie do tego ciasta? Czy to ciasto można zrobić w dużej blaszce? Nie mam dwóch keksówek.

Ola pisze...

Ja też mam tylko jedną keksówkę :) Piernik robiłam z jednej porcji w jednej keksówce. Myślę, że w innej blaszce też można zrobić :)
A bakalii można dać jak się lubi, więcej lub mniej - ja dałam ok szklanki bakalii, można też wcale nie dawać a później przełożyć piernik marmoladą

Pozdrawiam :)

Ola pisze...

aha a dawałam wtedy rodzynki, orzechy i migdały... podobno bardzo dobrze wychodzi jeśli da się suszone śliwki, ale akurat nie miałam więc nie dałam..