- Ten piernik nie wymaga "leżakowania", można robić go bezpośrednio do spożycia. Doskonale się przechowuje. Polecam :)
- 1/2 kg miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Pyszny, prawdziwy piernik
(wg przepisu Stale)
Przyprawa:
Miód, 1 szklanke cukru,
1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno
3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Porcja na 2 keksówki (większe)
Smacznego :)
3 komentarze:
Jak dużo i jakie dawała Pani bakalie do tego ciasta? Czy to ciasto można zrobić w dużej blaszce? Nie mam dwóch keksówek.
Ja też mam tylko jedną keksówkę :) Piernik robiłam z jednej porcji w jednej keksówce. Myślę, że w innej blaszce też można zrobić :)
A bakalii można dać jak się lubi, więcej lub mniej - ja dałam ok szklanki bakalii, można też wcale nie dawać a później przełożyć piernik marmoladą
Pozdrawiam :)
aha a dawałam wtedy rodzynki, orzechy i migdały... podobno bardzo dobrze wychodzi jeśli da się suszone śliwki, ale akurat nie miałam więc nie dałam..
Prześlij komentarz