- Crumble jabłkowe (wg zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson)
- 1 kg obranych i pokrojonych na małe kawałki jabłek
- 150 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g zimnego masła w kawałkach
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru demerara
Wszystkie składniki prócz jabłek posiekać nożem aż do połączenia i zagnieść ciasto, schłodzic w lodówce. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jabłka a na nie pokruszyć schłodzone ciasto. Piec w temp. 190 st. przez ok 35 min. do zarumienienia kruszonki. Podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.
Smacznego :)
Przepisy kulinarne z różnych źródeł
sprawdzone i przetestowane przeze mnie
wraz z fotkami tego co mi z nich wyszło :)
Kategorie
- Babki (14)
- Biszkopty (1)
- Bułki (2)
- Chleby (1)
- Ciasta drożdżowe (4)
- Ciasta kruche (5)
- Ciasta z owocami (20)
- Ciasteczka (33)
- Cukierki (1)
- Desery (1)
- Mazurki (5)
- Muffinki (11)
- Napoje i nalewki (4)
- Pierniki (14)
- Przekładańce (13)
- Serniki (18)
- Słodki obiad (6)
- Słodkie pieczywo (1)
- Torty (5)
- Trufelki (4)
2010-05-21
Crumble jabłkowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
O tak, crumble jest pyszne !:))
Lubię bardzo i jabłkowe i rabarbarowe:) Z chęcią bym spróbowała Twojego:)
Pozdrówki:)
nie znam nikogo kto po spróbowaniu słodkich owoców zapieczonych pod kruszonką nie powiedziałby, że są pyszne :-)
wybornie wygląda! uwielbiam tą kruszonkę!
Zjadłabym kawałek! :D
i kolejny przepis do wypróbowania :)
crumble jest pycha!
bardzo lubię z każdym rodzajem
owoców, ale chyba najbardziej
właśnie z jabłkami:)
smakowicie;)
pozdrawiam
Cześć bardzo mi się podoba twój blog, super przepisy i zdjęcia. Chciała bym Cię zaprosić na moją stronę smacznego24.pl
Sorki że tak w komentarzu ale nie mogłam się doszukać adresu email :)
Pozdrawiam Gorąco
Ah! Ile bym teraz dała za takie crumble prosto z pieca;)
Prześlij komentarz