2010-05-21

Crumble jabłkowe

    Crumble jabłkowe (wg zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson)
  • 1 kg obranych i pokrojonych na małe kawałki jabłek
  • 150 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g zimnego masła w kawałkach
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru demerara

    Wszystkie składniki prócz jabłek posiekać nożem aż do połączenia i zagnieść ciasto, schłodzic w lodówce. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jabłka a na nie pokruszyć schłodzone ciasto. Piec w temp. 190 st. przez ok 35 min. do zarumienienia kruszonki. Podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.

    Smacznego :)



8 komentarzy:

majana pisze...

O tak, crumble jest pyszne !:))
Lubię bardzo i jabłkowe i rabarbarowe:) Z chęcią bym spróbowała Twojego:)

Pozdrówki:)

asieja pisze...

nie znam nikogo kto po spróbowaniu słodkich owoców zapieczonych pod kruszonką nie powiedziałby, że są pyszne :-)

Paula pisze...

wybornie wygląda! uwielbiam tą kruszonkę!

kasiek.pe pisze...

Zjadłabym kawałek! :D

Ola pisze...

i kolejny przepis do wypróbowania :)

Beata pisze...

crumble jest pycha!
bardzo lubię z każdym rodzajem
owoców, ale chyba najbardziej
właśnie z jabłkami:)
smakowicie;)
pozdrawiam

Krysia pisze...

Cześć bardzo mi się podoba twój blog, super przepisy i zdjęcia. Chciała bym Cię zaprosić na moją stronę smacznego24.pl
Sorki że tak w komentarzu ale nie mogłam się doszukać adresu email :)
Pozdrawiam Gorąco

burczymiwbrzuchu pisze...

Ah! Ile bym teraz dała za takie crumble prosto z pieca;)