- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Smacznego :)
Mięciutki, puszysty, nic nie opadł i urósł super wysoki, jak dla mnie ideał :) U mnie posłużył jako baza na torcik rocznej córeczki :)
Rewelacyjny biszkopt na tort
(wg przepisu Dorotus)
Składniki na biszkopt do tortownicy 20cm:
42 komentarze:
wszyscy chwalą ten zrzucany biszkopt, musze w końcu wypróbować. : ]
R-e-w-e-l-a-c-y-j-n-i-e Ci się upiekł :)
Piękny.
pozdr
agata
Piękny biszkopt, piękny tort Alexandro! :))
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Malutkiej!:)
Fantastycznie Ci wyszedł, mam już ten przepis ale jeszcze go nie piekłam :)
mój tata go upiekł a wyszedł pysznie:)
właśnie wstawiłam ten biszkopt do piekarnika-pełna obaw, bo to bez proszku do pieczenia i do tego ciacho na 11 urodziny mojej córuni...
na pewno się uda :) trzymam kciuki!
a dlaczego sie rzuca ten biszkopt? dziś bede piekła go i robiłą z niego torta na urodziny 17-to letniego syna. ciekawe jak mi wyjdzie ten biszkopt do miotania :-). Pozdrawiam Cie Aleksandro i na pewno napisze jak mi ciasto wyszło :-)
renna jak mozesz pisac 'torta' ? pisze sie tort a nie torta ! mam nadzieje ze pieczesz lepiej niz poslugujesz sie jez. polskim
Piekłam ten biszkopt i wyszedł fantastyczny. Doskonały przepis!
A rzucanie o "glebę" ubaw dla całej rodziny!!!;)
jak rzucić o glebę??? to on nie popeka?? nie siądzie???
nie :)
olu, mam pytanie, potrzebuje podwójną porcję, więc musze ilość składników pomnożyć przez dwa, a co z temp. i czsem pieczenia?? CZEKAM NA ODP.
Milenko, temperaturę zostaw taką samą, a czas dostosuj sprawdzając po ok 30 min. patyczkiem, jak będzie suchy to można wyjmować :)
Mi nie wyszedł taki wysoki :(
z tym rzucaniem biszkoptem to jakiś wkręt? chyba że chodzi o rzucenie dnem do góry. Proszę odpisz bo mam zamiar piec jutro.
nie wkręt :) chodzi o rzucanie dnem do dołu oczywiscie :)
pozdrawiam i powodzenia
Upieklam wczoraj rewelacja!!!Pierwszy raz udal mi sie biszkopt.SUPER DZIEKUJE.
Rewelacja...dzieki wielkie za ten przepis. Robilam dzis z tego biszkoptu tort na czwarte urodziny mojego Synka.Moj Maz walnal tym ciastem o ziemie bo ja sie prawde mowiac balam ;)Walnal dla pewnosci i drugi raz. Biszkopt wyszedl znakomity. Pozdrawiam serdecznie!
Ewa
Genialny przepis! Piekłam już trzy razy i za każdym razem wychodzi znakomity :) Robiłam z bitą śmietaną. Dziękuję bardzo w imieniu swoim i mojej rodzinki, która zajada aż im się uszy trzęsą ;)
A ja Pierwszy raz weszlam na Twoja strone, sprobowalam i wyszedl swietny!! puszysty , nie kruszy sie a przy biszkopcie do torta to wazne no i pyszny. Dzieki ;)
pytanko - i to tak bez proszku do pieczenia i urośnie?????
tak, urośnie :)
Biszkopt pierwsza klasa !! pięknie wyrósł, puszysty -taki jaki powinien być. Przepis ląduje w moich ulubionych.Pozdrawiam
Super przepis, sprawdzony wielokrotnie i na dodatek bez zbędnej chemii :)i rzucić ciastem sobie można ;) ZAWSZE WYCHODZI
dziekuje za cudowny przepis na biszkopt. tort walentynkowy dla mojego męża wyszedł przepiękny. pozdrawiam
A jeśli dodam kakao, potrzebuje do czekoladowego tortu, to nie opadnie??
Niestety nie robiłam go w wersji z kakao...
Robilam biszkopt z tego przepisu na roczek mojego synka i musze przyznac ze jeszcze zaden nie wyszedl mi tak jak ten. SUPER!!
musze powiedziec,ze pieklam podobne biszkopty,ale bez maki zmiemniaczanej i z proszkiem.plecam wszystkim wyszedl super i jak urusl..w dodatku pieklam go w tortownicy 25cm.Pierwszy raz wyszedl mi taki wysoki ;)
Chcę upiec ten biszkopt do tortu na roczek córeczki (to będzie w sumie mój pierwszy tort) i mam pytanie. Czy piec z termoobiegiem czy bez? proszę szybką o odpowiedź, bo urodziny już za 2 tygodnie :(
Ja piekłam bez termoobiegu, tylko górna i dolna grzałka
Pozdrawiam i powodzenia :)
rewelacjaaa
Pierwszy raz robiłam tort. Dla mojej mamy na urodziny więc chciałam żeby był najlepszy :) ten biszkopt ze zdjęcia podobał mi się najbardziej i dlatego go zrobiłam. Urósł przepięknie. Jest puszysty i pyszny. Idealnie odszedł od blachy po rzuceniu o ziemię :) zrobiłam troszkę większą porcję bo miałam blachę 26 cm. Jestem bardzo dumna z mojego tortu i bardzo dziękuję za przepis. Na pewno ten biszkopt na stałe zagości w moim piekarniku. Zaznaczam, że to mój pierwszy tort i chyba z 5 ciasto w moim życiu ;)
Pierwszy raz robiłam tort. Dla mojej mamy na urodziny więc chciałam żeby był najlepszy :) ten biszkopt ze zdjęcia podobał mi się najbardziej i dlatego go zrobiłam. Urósł przepięknie. Jest puszysty i pyszny. Idealnie odszedł od blachy po rzuceniu o ziemię :) zrobiłam troszkę większą porcję bo miałam blachę 26 cm. Jestem bardzo dumna z mojego tortu i bardzo dziękuję za przepis. Na pewno ten biszkopt na stałe zagości w moim piekarniku. Zaznaczam, że to mój pierwszy tort i chyba z 5 ciasto w moim życiu ;)
bardzo się cieszę że się udał :)
W sumie to można spokojnie go jeść bez niczego.
Dziekuje za przepis:)
Pierwszy moj biszkopt. Strasznie sie balam bo ponoc mam dwie lewe rece pieczenia i gotowania a to na urodziny corki. Wyszedl cudny. Tylko teraz czym go przelozyc.. hm..
Tort robiłam na urodziny męża i skorzystałam z tego przepisu na biszkopt. Mój biszkopt wyglądał tak jak ten na zdjęciu, wszyscy byli zachwyceni!
Rewelacyjny przepis. Polecam!
Właśnie biszkopcik się piecze. Zastanawiam się po co się nim rzuca o podłogę?
Dzięki rzuceniu biszkopt nie opadnie :)
Pozdrawiam :)
Faktycznie, rzucanie jest fajne :D Biszkopt wygląda ładnie, zobaczymy co będzie w środku po przekrojeniu. Teraz jeszcze stygnie...
Prześlij komentarz