2010-02-15

Sernik z jabłkami


    Świetne połączenie sernika z szarlotką, smakujwe wyśmienicie! Na drugi dzień jeszcze lepsze

    Sernik z jabłkami
    (wg przepisu Dorotus)

    Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i siekać nożem, aż do połączenia. ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni przez 15-20 minut.

    Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego, białego sera
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 120 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (białka oddzielnie od żółtek)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • około 30 g cukru waniliowego (duże opakowanie)
    Ponadto:

  • 800 g jabłek - ja następnym razem dam więcej :) i dodałam do jabłek cynamonu

    Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, utrzeć. Do masy wlewać śmietanę, ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać.

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 stopni przez około 45 min.

    Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Majana pisze...

Jeszzcze nie robiłam tego ciasta, a juz kilka razy przepisik drukowałam. Wygląda przepysznie i tak sobie mysle, ze musi świetnie smakować:)
Pozdrawiam!:)

myniolinka pisze...

takiego połączenia jeszcze nie próbowałam... ciekawe :)