- 180 g maki
- 1 zoltko
- 100 g masla
- 2 lyzki cukru pudru
- 2 lyzki zimnej wody
krem: - 1 lyzka cukru
- 2 zoltka
- cukier waniliowy
- 1/2 laski wanilii (albo wiecej cukru waniliowego)
- 1 lyzka maki ziemniaczanej
- 1 lyzka masla
- 2 szklanki mleka
- 2 lyzeczki otartej skorki z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
dekoracja: - 3-4 bialka
- 4 lyzki cukru
- orzechy, czy posypka czekoladowa
Zagniesc ciastko z podanych skladnikow, ochlodzic w lodowce przez 2 h.
Wyjac, wylepic forme (uprzednio wysmarowana maslem) ciastem, ponakluwac - piec ok 15 minut w temp 200 st C.
Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszac z maka ziemniaczana. Zagotowac mleko (jak mamy laske wanilii, to z nia) zdjec z ognia i powoli dodawac mase zoltkowa, maslo i skorke (zapach) cytrynowa. Mieszajac calosc podgrzewac do zgestnienia.
Wlac delikatnie na ciasto i piec dalej w temp 180 st C przez 20 minut.
Ubic piane z bialek z odrobina soli, polaczyc z cukrem. Wylozyc na ciasto i calosc jeszcze ok 10 minut zapiekac.
Po wyjeciu z piekarnika dodatkowo ozdobic orzechami, czekolada itp (u mnie jest na foto akurat crokat orzechowy)
Smacznego :)
Chrupiąca tarta ze słodziutkim waniliowym kremem i delikatną pianką na górze. Między kremem waniliowym a pianą można dać dowolne owoce lub bakalie wedle upodobania - ja dałam podsmażone gruszki i wyszło pysznie :)
Tarta z waniliowym kremem
(wg przepisu JotHy)
ciasto:
2 komentarze:
Alexandro, Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie ! :) Ja jeszcze nie robilam zadnej tarty, musiałabym zakupic formę. Zarejestrowałam sie na allegro dopiero, może cos tam znajde fajnego :))) Pozdrawiam serdecznie.
Mam nadzieję, że upolujesz jakąś fajną formę :)
ja swoją kupiłam przed Wielkanocą i piekłam w niej mazurki :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz