2008-08-19

Tarta z waniliowym kremem


    Chrupiąca tarta ze słodziutkim waniliowym kremem i delikatną pianką na górze. Między kremem waniliowym a pianą można dać dowolne owoce lub bakalie wedle upodobania - ja dałam podsmażone gruszki i wyszło pysznie :)

    Tarta z waniliowym kremem
    (wg przepisu JotHy)

    ciasto:
  • 180 g maki
  • 1 zoltko
  • 100 g masla
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzki zimnej wody

    krem:
  • 1 lyzka cukru
  • 2 zoltka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 laski wanilii (albo wiecej cukru waniliowego)
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej
  • 1 lyzka masla
  • 2 szklanki mleka
  • 2 lyzeczki otartej skorki z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego

    dekoracja:
  • 3-4 bialka
  • 4 lyzki cukru
  • orzechy, czy posypka czekoladowa

    Zagniesc ciastko z podanych skladnikow, ochlodzic w lodowce przez 2 h.
    Wyjac, wylepic forme (uprzednio wysmarowana maslem) ciastem, ponakluwac - piec ok 15 minut w temp 200 st C.
    Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszac z maka ziemniaczana. Zagotowac mleko (jak mamy laske wanilii, to z nia) zdjec z ognia i powoli dodawac mase zoltkowa, maslo i skorke (zapach) cytrynowa. Mieszajac calosc podgrzewac do zgestnienia.
    Wlac delikatnie na ciasto i piec dalej w temp 180 st C przez 20 minut.
    Ubic piane z bialek z odrobina soli, polaczyc z cukrem. Wylozyc na ciasto i calosc jeszcze ok 10 minut zapiekac.
    Po wyjeciu z piekarnika dodatkowo ozdobic orzechami, czekolada itp (u mnie jest na foto akurat crokat orzechowy)

    Smacznego :)




2 komentarze:

Majana pisze...

Alexandro, Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie ! :) Ja jeszcze nie robilam zadnej tarty, musiałabym zakupic formę. Zarejestrowałam sie na allegro dopiero, może cos tam znajde fajnego :))) Pozdrawiam serdecznie.

Ola pisze...

Mam nadzieję, że upolujesz jakąś fajną formę :)
ja swoją kupiłam przed Wielkanocą i piekłam w niej mazurki :)
Pozdrawiam!