2008-08-22

Placuszki owsiane


    Pyszne i zdrowe owsiane placuszki na słodki obiad lub podwieczorek. Zjedliśmy ze smakiem posmarowane marmoladą truskawkową

    Placuszki owsiane
    (wg przepisu Bajaderki podanego przez Dorotus)

    Na ok 25 placków:
  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 2,5 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki mąki (czasem trzeba dodać trochę więcej)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

    Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na 15 - 30 minut.
    Po tym czasie dodać jajka, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, odstawić, by ciasto odpoczęło, na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy).
    Smażyć na średnim ogniu, nalewając nie za grube placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z syropem klonowym, owocowym, smażonymi owocami, lub z czym lubicie ...

    Smacznego :)


8 komentarzy:

Majana pisze...

Jakie one śliczne! :)) Jeszcze takich nie robiłam. Na pewno wypróbuje, bo fajna alternatywa dla naleśniczków. :) Pozdrawiam.

Ola pisze...

dzięki Majanko, polecam te placuszki, są bardzo smaczne :)

Anonimowy pisze...

Dlaczego nie można wykonać tych placuszków z płatkami błyskawicznymi?

Ola pisze...

Podejrzewam, że dlatego iż płatki błyskawiczne mają trochę inną konsystencję i bardziej się rozmiękczają...

Dorota Swiatkowska pisze...

Piękne zdjecie!

Ola pisze...

Dziękuję Dorotko za komplement i za przepis :)

Anonimowy pisze...

coś podobnego do pancakes, wypróbuje na pewno, moje córcie uwielbiają placki. Te z płatkami na pewno są super!!!

Anonimowy pisze...

wypróbuję na pweno, podobne do pancakes, a my w domu uwielbiany takie placuszki!!!