- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 2,5 szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 60 g rozpuszczonego masła
- pół szklanki mąki (czasem trzeba dodać trochę więcej)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na 15 - 30 minut.
Po tym czasie dodać jajka, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, odstawić, by ciasto odpoczęło, na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy).
Smażyć na średnim ogniu, nalewając nie za grube placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z syropem klonowym, owocowym, smażonymi owocami, lub z czym lubicie ...
Smacznego :)
Pyszne i zdrowe owsiane placuszki na słodki obiad lub podwieczorek. Zjedliśmy ze smakiem posmarowane marmoladą truskawkową
Placuszki owsiane
(wg przepisu Bajaderki podanego przez Dorotus)
Na ok 25 placków:
8 komentarzy:
Jakie one śliczne! :)) Jeszcze takich nie robiłam. Na pewno wypróbuje, bo fajna alternatywa dla naleśniczków. :) Pozdrawiam.
dzięki Majanko, polecam te placuszki, są bardzo smaczne :)
Dlaczego nie można wykonać tych placuszków z płatkami błyskawicznymi?
Podejrzewam, że dlatego iż płatki błyskawiczne mają trochę inną konsystencję i bardziej się rozmiękczają...
Piękne zdjecie!
Dziękuję Dorotko za komplement i za przepis :)
coś podobnego do pancakes, wypróbuje na pewno, moje córcie uwielbiają placki. Te z płatkami na pewno są super!!!
wypróbuję na pweno, podobne do pancakes, a my w domu uwielbiany takie placuszki!!!
Prześlij komentarz