2013-02-17

Tort Praga

    Czekoladowy tort składający się z czekoladowego ciasta, czekoladowego kremu i czekoladowej polewy - to był ten smak który wybrała  moja 4-latka na swoje urodziny :)

    Tort Praga

    (źródło przepisu: mojewypieki.com )
Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
 Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 3 równe części.

Maślany krem kakaowy:
  • 1 żółtko
  •  20 ml wody (niecałe 1,5 łyżki)
  • 120 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła
  • 10 g kakao, przesianego
  •  1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
W kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą) umieścić w miseczce żółtko wymieszane z wodą i mlekiem skondensowanym. Mieszać cały czas, podgrzewając, do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć mikserem z cukrem wanilinowym. Łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.

Na glazurę:
  • 55 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej, przetartej przez sitko
  • Polewa czekoladowa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.

Jednen z blatów ciasta ułożyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu maślanego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Następnie wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.
Wierzch i boki posmarować cienką warstwą konfitury. Wierzch i boki tortu oblać gęstniejącą polewą. Całość schłodzić.



3 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Bardziej czekoladowo być już nie może;)

Renata D. pisze...

Normalnie czekoladowa rozpusta. :)

Majana pisze...

Robiłam go. :)
Pyszny,prawda?
Pozdrowienia :*