2013-02-08

Pszenno - orkiszowe bułki z ziarnami

    Chodzi za mną ostatnio pieczywo z własnego piekarnika.. Te bułeczki były pyszne, mięciutkie i pachnące :) Dosypałam jeszcze dodatkowo do samego ciasta różnych ziaren, bo bardzo lubimy ziarenka.  Polecam!

    Pszenno - orkiszowe bułki z ziarnami
    (przepis ze strony mojewypieki.com )
Składniki na około 10 bułek:
  •  250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
  •  250 g mąki pszennej chlebowej
  •  300 ml wody
  •  1 łyżka miękkiego masła
  •  10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
  •  1 łyżka miodu
  •  1 łyżeczka soli
  •  opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu

Ponadto:
  •  1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  •  ziarna do oprószenia: np. sezam, słonecznik, dynia itp.

 Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

 Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości.

 Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.

 Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.



1 komentarz:

Majana pisze...

Ja tez bardzo lubię nasionka w pieczywie. :)
Pyszne bułeczki zrobiłaś:)