- Chodzi za mną ostatnio pieczywo z własnego piekarnika.. Te bułeczki były pyszne, mięciutkie i pachnące :) Dosypałam jeszcze dodatkowo do samego ciasta różnych ziaren, bo bardzo lubimy ziarenka. Polecam!
- Pszenno - orkiszowe bułki z ziarnami
-
(przepis ze strony mojewypieki.com )
Składniki na około 10 bułek:
- 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- ziarna do oprószenia: np. sezam, słonecznik, dynia itp.
Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
1 komentarz:
Ja tez bardzo lubię nasionka w pieczywie. :)
Pyszne bułeczki zrobiłaś:)
Prześlij komentarz