2013-02-10

Ciasteczka czekoladowo-owsiane

    Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia i bardzo smaczne :) Z przepisu wyszły dwa duże talerze, ale to nic bo zniknęły bardzo szybko :)

    Ciasteczka czekoladowo-owsiane
    (wg przepisu Bajaderki podanego na mojewypieki.com)
Składniki:
  • pół kostki masła (125 g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki naturalnego kakao 
  • 140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)

Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe.

Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać.

Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego ostygnięcia.



3 komentarze:

Chocoholiczka pisze...

Moje ulubione ciasteczka! :)

Dorota pisze...

jejku! robiłam kiedyś bardzo podobne. Chyba muszę odświeżyć swoje stare przepisy. Dzięki za przypomnienie! Swoją drogą fajne zdjęcie - talerz jakby lewituje :)

Majana pisze...

Świetne ciasteczka! Częstuję się jednym:)