- Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia i bardzo smaczne :) Z przepisu wyszły dwa duże talerze, ale to nic bo zniknęły bardzo szybko :)
- Ciasteczka czekoladowo-owsiane
-
(wg przepisu Bajaderki podanego na mojewypieki.com)
Składniki:
- pół kostki masła (125 g)
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
- 3 szklanki płatków owsianych
- 3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)
Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe.
Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać.
Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
3 komentarze:
Moje ulubione ciasteczka! :)
jejku! robiłam kiedyś bardzo podobne. Chyba muszę odświeżyć swoje stare przepisy. Dzięki za przypomnienie! Swoją drogą fajne zdjęcie - talerz jakby lewituje :)
Świetne ciasteczka! Częstuję się jednym:)
Prześlij komentarz