- Ciasto na maslance z rabarbarem (wg przepisu Dorotus)
Składniki:
Kruszonka:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Smacznego :)
* nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców
6 komentarzy:
to zdjęcie niesamowicie mi się podoba!
Piękne zdjęcie.Piękne i smaczne ciasto. Kocham rabarbarowe ciasta,a na maślance są takie delikatne:)
Pozdrawiam cieplutko Alexandro:)
przepis zanotowany :) śliczna fotka :)
O i to jest to! Właśnie piję kawę i przydałby mi się taki jakiś miły kawałeczek ...
bardzo lubię takie maślankowe ciasta z owocami :)
Robiłem to ciasto, ale na mleku. Świetny przepis, jesli ktoś ma rabarbar w ogródku.
Prześlij komentarz