- 3 ½ szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki goździków*
- ½ łyżeczki ziela angielskiego**
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka miodu
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku ciasto piernikowe, któro rozpływa się w ustach. Mmmm…
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy.
Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.
Przygotowane wcześniej formy wypełniamy do połowy ciastem i pieczemy 40-45 minut w 180st. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki i kładziemy na kratce.
Ten piernik robiłam na Święta juz rok temu, bardzo nam smakował, jednak tak szybko go zjedliśmy że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :)
Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny
(wg zmienionego troszkę przepisu villanelle z forum cincin)
składniki na 2 duże keksówki:
4 komentarze:
Alexandro, co ja widzę:)) Jesteś! Jak slicznie :)) Bardzo się cieszę, ze mogę Cię tutaj zobaczyć:)
Piernik wygląda fantastycznie - miodowy, wilgotny, mniam - to coś dla nas :)
Pyszności:)
Pozdrawiam Cię cieplutko:***
Bardzo mi sie podoba taki wilgotny pierniczek :)
A może można dorzucić jakieś dodatki do tego piernika? Jakieś owoce, bakalie? Co proponujesz? Bo przepis mi się bardzo podoba:)
Majanko, dziękuję kochana :****
Gosiu cieszę się, że się podoba :)
Dominika, ja zawsze robiłam bez dodatkówe, czytała na forum że ktoś robił z bakaliami ale podobno bez bakalii buł lepszy..
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz