2009-12-18

Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny


    Ten piernik robiłam na Święta juz rok temu, bardzo nam smakował, jednak tak szybko go zjedliśmy że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :)

    Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny
    (wg zmienionego troszkę przepisu villanelle z forum cincin)

    składniki na 2 duże keksówki:
  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków*
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego**

  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka miodu
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
  • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy

    Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku ciasto piernikowe, któro rozpływa się w ustach. Mmmm…


    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy.

    Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.

    Przygotowane wcześniej formy wypełniamy do połowy ciastem i pieczemy 40-45 minut w 180st. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
    Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki i kładziemy na kratce.


4 komentarze:

majana pisze...

Alexandro, co ja widzę:)) Jesteś! Jak slicznie :)) Bardzo się cieszę, ze mogę Cię tutaj zobaczyć:)
Piernik wygląda fantastycznie - miodowy, wilgotny, mniam - to coś dla nas :)
Pyszności:)

Pozdrawiam Cię cieplutko:***

gosiaa99 pisze...

Bardzo mi sie podoba taki wilgotny pierniczek :)

Dominka pisze...

A może można dorzucić jakieś dodatki do tego piernika? Jakieś owoce, bakalie? Co proponujesz? Bo przepis mi się bardzo podoba:)

alexandra pisze...

Majanko, dziękuję kochana :****

Gosiu cieszę się, że się podoba :)

Dominika, ja zawsze robiłam bez dodatkówe, czytała na forum że ktoś robił z bakaliami ale podobno bez bakalii buł lepszy..
Pozdrawiam!