- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
- 125 g niesolonych fistaszków
Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać masy w dno formy, bo batony wyjdą zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.
Smacznego :)
Pyszne batoniki typu musli, można robić różne kombinacje dodatków, ja zrobiłam z rodzynkami zamiast żurawiny; Bardzo szybkie i proste w wykonaniu - można zrobić w 5 minut i to z niemowlakiem na rękach hihi :) Polecam!
Śniadaniowe batoniki
(wg przepisu Nigelli Lawson podanego przez Dorotus)
9 komentarzy:
oj taaak ten batonik jest wspanialy :) tez go robilam :))
Mniaaam, pysznie się prezentują :)!
Alexandro batoniki pyszniutkie! Widzę, że po mału wracasz do pieczenia, super!:)))
Sciskam ciepło :)
o, to cos dla mnie, z tym niemowlakiem... ;-))
Na pewno dużo zdrowsze są takie batoniki od tych z reklam. Też niedawno robiłam batony własnego pomysłu i wyszły smakowite :)
Bardzo lubię tutaj zaglądać dlatego pozwoliłam sobie nominować Twój blog do Kreativ Blogger Award. Wszystkie zasady są na moim blogu. Pozdrawiam :)
Witam się najpierw :)
A potem pragnę dodać, ze sliczna głębia ostrości wyszła Ci na tym zdjeciu!
Pozdrawiam ciepło.
Tez lubię te batoniki, sa przepyszne :P
pozdrawiem!
Pokazalam te batoniki męzowi :) I co? I trzeba robic :-)))) Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blog.onet.pl
Ja tez musze upiec te batoniki. Wygladaja tak przepsznie, ze nie mozna sie im oprzec :)
Pozdrawiam cieplutko.
Prześlij komentarz