2008-10-29

Muffinki śliwkowe


    Jak zobaczyłam u Dorotus śliwkowe muffinki wiedziałam że muszę je wypróbować :) i nie żałuję, są pyszne :) zamiast posypać je cukrem po upieczeniu polukrowałam, polecam!

    Muffinki śliwkowe
    (wg przepisu Dorotus)

    Na około 15 muffinek:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu (użyłam jogurtu greckiego)
  • 5 śliwek, pokrojonych na małe kawałki (u mnie duże śliwki, wielkości moreli)
    Do posypania:
  • 1/4 szklanki cukru demerara

    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć razem, dodając na koniec śliwki.

    Ciasto nałożyć do formy na muffinki, każdą muffinkę posypać cukrem demerara, piec około 25 minut w temperatutrze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.

    Smacznego :)





2 komentarze:

Majana pisze...

Alexandro, muffiny wyglądają wspaniale! Jeszcze ten lukier na wierzchu,mniam , mniam! Apetyczne i sliczne:) Potwierdzam, ze są przepyszne.
Pozdrawiam Cie cieplutko.

Ola pisze...

dziękuję Majanko :)