- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg miodu (może być sztuczny)
- 1 kostka margaryny
- 20 dag cukru (niepełna szklanka)
- 2 całe jajka
- szklanka mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa piernikowa
Pierniczki są bardzo dobre, aromatyczne, można je długo przechowywać, nie twardnieją i długo zachowują świeżość .
Pierniczki Bożonarodzeniowe (przepis mojej Mamy)
Margarynę, miód i cukier roztopić i chwilę pogotować na wolnym ogniu. Odstawić i przestudzić. Gdy będzie jeszcze ciepłe ale już nie gorące, wsypać przyprawy piernikowe, wbić całe jajka i mieszając dosypywać mąkę. W czasie mieszania z mąką gdy będzie już dość gęste, wlać zimne mleko rozmieszane z sodą oczyszczoną, wymieszać dodając pozostałą mąkę. Przykryć garnek z ciastem i wstawić do lodówki na 2 tygodnie. Rozwałkować ciasto na grubość ok 6mm i wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180st ok 10 minut.
Po przestygnięciu pierniczki polukrować i ozdobić wg własnych upodobań.
Smacznego :)
5 komentarzy:
Powiedz, czy potem trzeba te pierniczki leżakować czy są od razu do jedzenia?
Witam :)
jesli pierniczki nie beda zbyt cienkie i za mocno się ich nie przypiecze to będą mięciutkie od razu :)
ja dla mojego piekarnika opracowałam takie czasy: 5 minut obie grzałki + 3 minuty górna grzałka
Witam!
Zrobiłam ciasto w/g przepisu,ale na mój gust i zdolności kulinarne jest dość rzadkie.Czy nadal mam dosypywać mąkę-bo nie da się tego rozwałkować?
Jesli wyszło zbyt rzadkie to dosypać troszkę mąki by dobrze się wałkowało
Pozdrawiam!
witam dlaczego do lodówki na 2 TYGODNIE -JESETEM W SZOKU.
Prześlij komentarz