2007-02-24

Pierniczki Bożonarodzeniowe


    Pierniczki są bardzo dobre, aromatyczne, można je długo przechowywać, nie twardnieją i długo zachowują świeżość .

    Pierniczki Bożonarodzeniowe (przepis mojej Mamy)


  • 1 kg mąki pszennej

  • 0,5 kg miodu (może być sztuczny)

  • 1 kostka margaryny

  • 20 dag cukru (niepełna szklanka)

  • 2 całe jajka

  • szklanka mleka

  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • przyprawa piernikowa

  • Margarynę, miód i cukier roztopić i chwilę pogotować na wolnym ogniu. Odstawić i przestudzić. Gdy będzie jeszcze ciepłe ale już nie gorące, wsypać przyprawy piernikowe, wbić całe jajka i mieszając dosypywać mąkę. W czasie mieszania z mąką gdy będzie już dość gęste, wlać zimne mleko rozmieszane z sodą oczyszczoną, wymieszać dodając pozostałą mąkę. Przykryć garnek z ciastem i wstawić do lodówki na 2 tygodnie. Rozwałkować ciasto na grubość ok 6mm i wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180st ok 10 minut. 
    Po przestygnięciu pierniczki polukrować i ozdobić wg własnych upodobań.

    Smacznego :)






5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Powiedz, czy potem trzeba te pierniczki leżakować czy są od razu do jedzenia?

alexandra pisze...

Witam :)
jesli pierniczki nie beda zbyt cienkie i za mocno się ich nie przypiecze to będą mięciutkie od razu :)

ja dla mojego piekarnika opracowałam takie czasy: 5 minut obie grzałki + 3 minuty górna grzałka

Anonimowy pisze...

Witam!
Zrobiłam ciasto w/g przepisu,ale na mój gust i zdolności kulinarne jest dość rzadkie.Czy nadal mam dosypywać mąkę-bo nie da się tego rozwałkować?

alexandra pisze...

Jesli wyszło zbyt rzadkie to dosypać troszkę mąki by dobrze się wałkowało
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

witam dlaczego do lodówki na 2 TYGODNIE -JESETEM W SZOKU.